Fatma Nişancı KILINÇ Rize’de doğdu. İlk ve Orta
öğrenimini İstanbul’da Lise öğrenimini Zonguldak’ta tamamladı. 1989’da
Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik
Bölümü’nü bitirdi ve aynı yıl Ankara Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma
Hastanesinde işe başladı. Hastanede klinik, yönetici ve şef diyetisyen olarak
görev yaptı. Ayrıca, toplam kalite yönetimi biriminde birim temsilcisi olarak
çalıştı. Hastanede görev yaparken Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri
Enstitüsü Halk Sağlığı Programında bilim uzmanlığını 1995
yılında, doktorasını da aynı üniversitenin Beslenme ve Diyetetik Programında 2004
yılında tamamladı. 2012’de Kırıkkale Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik Bölümü kurucusu Yrd. Doç. olarak akademisyenliğe başladı
ve 2013’de doçent, 2019'da profesör oldu. Şu anda halen aynı Üniversite’de bölüm başkanı olarak
görevini sürdürmektedir.
Prof. Dr. Ayşe Baysal Beslenme Ödülü (1994), (1996)
ve 11. Ayşe Baysal Bilim Ödülü (2012) olmak üzere toplam 3 ödül aldı.
2000-2004 yılları arasında iki dönem üst üste olmak üzere Türkiye Diyetisyenler
Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. 2014 yılından bu yana Ankara
Diyabet Derneği Yönetim Kurulu Üyesidir.
Kardiyovasküler hastalıklarda beslenme, balık yağının
hemostatik ve biyokimyasal parametrelere etkisi, erişkin ve çocukluk obezitesi,
metabolik sendrom, adölesanların beslenme durumunun saptanması konularında
makale ve araştırmaları, yurt içi ve yurt dışı dergilerde olmak üzere çeşitli
dergilerde yayınlanmış ve çeşitli projelerde çalışmıştır. Dr. NİŞANCI KILINÇ
mesleki kitaplara konu bölümleri de yazmıştır. Ayrıca radyo ve çeşitli televizyon
kanallarının sağlık ile ilgili programlarda, sağlıklı beslenme, kalp damar
hastalıklarında beslenme, obezitede beslenme vb. gibi konularda konuk
olmuştur.